Vigyázzunk egymásra és az idősekre

Miért érdemes 65 éves kor felett rendszeresen sétálni, és mennyi tesz tényleg jót belőle?

Rengeteg helyről lehet hallani, hogy időskorban a leghatásosabb mozgásformát úgy hívják, séta. Végül is, ez észszerű: nem kell hozzá semmilyen különleges eszköz, mivel ízületkímélő, így túlsúly esetén is ideális választás, ráadásul űzhető egyedül, társaságban is. Sőt, semmibe sem kerül, bármikor, bármennyi sétának neki lehet vágni!

Ezen felül, számos kutatás látott már napvilágot a séta jótékony hatásaira időskorban, amelyekben igazolást nyertek olyan feltételezések, minthogy…

  • csökkenti a dementia kockázatát;
  • csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát;
  • csökkenti a zöldhályog kialakulásának kockázatát;
  • csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A séta tehát jótékonyan hat, és súlyos betegségek megelőzését segíti. De mennyit érdemes gyalogolni naponta ennek érdekében?

A D vitamin

Változó, mennyit ajánlanak a szakértők, annyi bizonyos, hogy 45 percnyi, a fizikai állapottól függően intenzív séta a szabad levegőn már biztosan kifejti jótékony hatását.

Azért is fontos gyalogolni, mert időskorban már gyakori problémát jelent a mozgásszegény életmód, illetve az emiatt kialakuló túlsúly. A túlsúly pedig rengeteg más betegség kockázati tényezője, amelyek közül a legtöbb, közvetve vagy közvetlenül, de a vezető halálokok közt szerepel.

„Sétával nem is lehet fogyni…”

Ez egy hamis mítosz. Tény, hogy sétával nem fogy le senki drasztikusan, és nem fog látványos izmokat növeszteni sem, viszont a túlsúly leadásához megfelelő táplálkozás mellett bizony hozzájárulhat. Elvégre, a nulla mozgásnál 45 perc gyaloglás nagyságrendekkel több! Továbbá, azok számára, akiknek nincsenek súlyproblémáik, a séta kiváló megoldás lehet a test karbantartására, a súly megtartására.

Annál is inkább, mert például a bélmozgásra is jótékonyan hat: napi 30 perc séta már segíthet enyhébb székrekedés esetén, rendszeresítve a mozgást pedig az emésztőrendszer aktivitása is erősödhet.

A sétában a legjobb, hogy nem megerőltető

Vagyis gyengébb fizikai állapotban értelemszerűen enyhébb tempóban, rövidebb ideig is lehet űzni, míg a sportosabbak hosszabb távokat, napi 8-10 000 lépést is megtehetnek, akár emelkedőkben bővelkedő területen is. Ez utóbbi változatban egyébként a gyaloglás már az izmokra is kifejti jótékony hatását, és a teljes testen látványos tónusjavítás érhető el általa.

Időskori séta

Mi a helyzet akkor, ha fél a sétától?

Sokan még egy kisebb sétának sem mernek nekivágni, pláne nem egyedül, mert szédülnek, időskori izomgyengeségtől, csontritkulástól szenvednek. Ilyenkor joggal tart bárki egy eséstől, amely akár súlyos szövődményekkel is járhat. Viszont se a szédelgés, se a gyengeség nem törvényszerű!

Minden nap 1 db NMSM-L tabletta szedése már érezhetően mérsékli a bizonytalanság-érzetet és gyengeség érzést, segíti a stabilabb mozgást, csökkenti az elesés esélyét.

Megrendelhető a webshopról

illetve megvásárolható patikákban és a DM üzleteiben