Elesés idős korban

Egyáltalán: miért következik be az időskori elesés?

A kor előre haladtával romlik a mobilitási képesség, az izomműködés és a csontok sűrűsége is. Számos pszichés nehézség is kíséri mindezt: a nehezebb mozgás elszigetelődést eredményez, csökken az emberekkel való interakciók száma. Ráadásul rányomhatja bélyegét a mindennapi önellátási képességre is, házimunkától a személyes higiéniáig.

Mobilitási képesség: mi minden romlik ezen belül, ami eleséshez vezet?

 • Izomgyengeség és ízületi fájdalmak;
 • szédülés is jelentkezhet;
 • koordinációs zavarok léphetnek fel akár egyes gyógyszerek mellékhatásaként is.
 • Romlik a látás, a hallás,
 • lassabb a reakcióidő,
 • demens állapot alakul ki…

Ezek sajnos mind az idős emberek eleséséhez vezethetnek.

Figyelem: azok az idősek, akik 4 vagy több gyógyszerkészítményt szednek egyidejűleg, fokozottan veszélyben vannak az elesést illetően.

Ha megtörténik a baj, az elesés

Statisztikák szerint, minden tizedik elesés jár olyan következményekkel, hogy komolyabb ellátásra van szükség.

 • Leggyakoribb következmény: csonttörések

Ezek közül legsúlyosabb a combnyaktörés, amitől szinte minden idős ember retteg, de sokan törik el, sajnos nem egyszer szilánkosra a csuklójukat, bokájukat, illetve gyakoriak a csigolyatörések, válltörések, bordatörések is.

Ezekben az esetekben nagyjából biztos, hogy később nem nyeri vissza a sérült ugyanazt az önellátó képességét, amivel korábban, akár az esés előtt is rendelkezett. A törések egyébként gyakrabban érintik a nőket, mint a férfiakat: alapvetően azért, mert komolyabb csontritkulás is többször fordul elő náluk.

A fájdalom, a kórházba kerülés, majd az otthoni vagy intézetbéli lábadozás, illetve az önellátó képesség csökkenése miatt, számos lelki következménye is van az elesésnek. Szorongás, félelem lehet úrrá az idős emberen, aki még inkább elbarikádozza magát a világtól, így akár pánikbetegség vagy depresszió is kialakulhat. Sok idős pedig attól fél kórosan, nehogy a családjára szoruljon, nehogy „baj legyen vele”, éppen ezért, inkább nem szól, ha fáj, ha gond van, ha nehezen megy a mozgás… Ezzel sajnos egy újabb esetleges elesésnek adva esélyt.

Hogyan előzhető meg az időskori elesés?

 1. Egyeztetés a kezelőorvossal

Mindenképp újra kell gondolni a gyógyszerek szedését, ha erős szédülés és gyengeség, mozgáskoordinációs probléma jelentkezik. Számos készítmény okoz – akár egy másikkal kölcsönhatásban – ilyen jellegű tüneteket. A szemeket, füleket is érdemes kivizsgáltatni.

 1. Fontos a rendszeres mozgás – a test és az agy tornája is

Mivel az elesések kiváltója gyakran az elhanyagolt, legyengült fizikum, a lágy, de egész testet átmozgató sportot fontos legalább heti 2-3 alkalommal beiktatni. Ilyen a séta, az úszás, a vízitorna vagy a tai-chi. Ha az idős ember az elesés miatt fél minden ilyesmitől, akkor érdemes gyógytornásszal mozogni.

 1. A segédeszköz ne legyen büszkeség kérdése

Egy bot, járókeret, kapaszkodó a fürdőszobában sokakat megrémít, de ha szükséges, akkor érdemes használni, hiszen akár életet is menthet. A mindennapi biztonságérzetet pedig jelentősen segíti.

 1. NSMS-L étrendkiegészítő

Nem gyógyszer, hanem vitamin komplex, amely sokat segít összetevőiből adódóan abban, hogy kisebb eséllyel essenek el a 60 év feletti emberek. Segít az időskori izomgyengeség és szédülés ellen, ráadásul a benne található D-vitamin a csontok állapotának fenntartásában is jó szolgálatot tesz.

Megrendelem