Néhány érdekesség a D vitaminról

Amerikai kutatók korábbi tanulmányokat elemeztek, hogy kiderítsék, van-e hatása a D-vitaminnak az idősek izomerejére, járására, illetve egyensúlyára. Az eredmények azt mutatták hogy napi 800-1000 nemzetközi egység D-vitamin mellett sokkal jobb erőben voltak fizikailag mint azok akik placebot szedtek. További érdekesség, hogy a D-vitaminnak az izomszövetben is vannak receptorai, mely szintén megerősíti a fenti állítást.

Mindenki tudja hogy az UV sugárzás bizonyos mértékben egészséges, hiszen elősegítheti a D-vitamin termelődését. Egy újabb kutatás azonban rámutatott arra hogy a túlzott napozás nemhogy segíti, de csökkenti a D-vitamin termelődését, valószínűleg azért, mert a pigment tartalom – ami véd a napsugárzás káros hatásaival szemben – növekedése blokkolhatja D- vitamin termelődését.

Brit kutatók a D-vitamin illetve a szívizom összehúzódás hatékonyságának az összefüggését is vizsgálták. Arra jutottak, hogy a rendszeresen D-vitamint szedő idősebbekben a szívizom összehúzódások ereje hatékonyabbá válik, az egy összehúzódás során kipumpált vér mennyisége emelkedik.

Egy nemzetközi kutatócsoport 1600 Nyugdíjast vizsgát, és azt találták, hogy összefüggés van a D-vitamin hiánya és az Alzheimer kór, illetve demencia kifejlődésének esélye között. Kiderült hogy a D-vitamin hiányos időseknél 53%, még a súlyos D-vitamin hiányos pácienseknél több mint 120%-kal nőtt a demencia kialakulásának esélye.

Végezetül kimutatták hogy a tartós és súlyosan alacsony a D-vitamin szint esetén kétszer akkora a korai halálozás esélye súlyos és krónikus betegségben szenvedőkben, mint a normál D vitamin szintű pácienseknél.

Megrendelem

Három doboz vásárlása esetén 10% kedvezmény!

Két doboz vásárlása felett ingyen postázzuk.