Az időseknek kiemelten fontos, hogy foglalkozzanak az egészségük védelmével, ebben nyújtunk most néhány konkrét tanáccsal segítséget.

Érdemes figyelni az étkezésre!

Mivel idős korban fokozott a II-es típusú cukorbetegség veszélye, fontos odafigyelni a táplálkozásra. A kevésszer sok helyett több kisebb adag fogyasztása javasolt, változatos összetételben. Könnyű és kímélő ételekből válogatva, sok zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona fogyasztása javasolt a finomított áruk helyett.

Megfelelő mértékű folyadékbevitel

Mivel időskorban fennállhat a kiszáradás veszélye, a folyadékfogyasztás tudatos odafigyelést igényel. Az ajánlott napi 2 liter betartása – vagy nyári melegben ennél több is – ideális, lehetőleg tiszta forrás- vagy ásványvízzel fedezve.

Egy időskori veszély: túl sok só és cukor

Mivel csökken az ízérzékelés, ebben az életszakaszban gyakori a túl sok só és cukor fogyasztása. Ezeket azonban érdemes jótékony hatású fűszernövényekkel helyettesíteni, például rozmaringgal, petrezselyemmel, édes ételek esetén pedig például fahéjjal vagy vaníliával.

Nélkülözhetetlen vitaminbevitel

Nagyon fontos a C-vitamin megfelelő mértékű és ideális forrásból származó bevitele, ugyanis nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem például az érfalakat is.

Időskorban gyakori a szervezet B6-vitamin szintjének csökkenése, így fontos ennek is a pótlása. Számos lényeges folyamatban játszik szerepet a szervezetben, ilyen például az idegrendszer egészséges működése, a bőr egészsége vagy az anyagcsere folyamatok is.

D-vitamin: külön fejezetet érdemel!

A D-vitamin legfontosabb hatása, hogy segít a csontok tömörségét megőrizni, és elkerülni a csontritkulást. Amikor ez időskorra már bekövetkezett – tehát a kialakult az oszteoporózis – akkor pedig abban tud szerepet vállalni a D-vitamin, hogy a helyzet ne legyen rosszabb. Ezek mellett az ízületi gyulladások elleni védelemben is hatásos.

Kevesebben tudják, de az elegendő D-vitamin bevitel hozzájárul az időskori elesések elkerüléséhez. Segít ugyanis az izomgyengeség és egyensúlyzavar leküzdésében, aminek köszönhetően a szédülés, bizonytalan mozgás is visszaszorulhat. Természetes formában a tojásban, lazacban, tonhalban is előfordul, illetve a bőrrel érintkezve a napfény által is töltődhet vele az ember. Azonban az idősebb korosztály ezekből ritkábban fogyaszt, napon is kevesebbet tartózkodik, és épp ezért javasoljuk a külső forrásból történő bevitelt – például a NMSM-L tabletta formájában is.

A D-vitamin mellett ez a filmtabletta olyan összetevőket, ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek pluszban is segítenek a magabiztosabb mozgás, jobb életminőség elérésében.

Hol kapható?

Itt, a webshopon – A patikákban – És a DM üzleteiben is

Megrendelem a webshopból

illetve megvásárolható patikákban és a DM üzleteiben